95درصد خیار آب است. به همین دلیل تشنگی را از بین میبرد و سموم را از بدن خارج میکند. همچنین خیار سرشار از مواد ارزشمندی چون اسیدهای ارگانیک، فیبر، ویتامین B، A، C، PP، E ، منیزیم، نیکل، نقره، روی، اسید فولیک، فسفر و آهن است. این میوه مانند داروهای طبیعی ضد تصلب است و میتواند به عنوان یک داروی موثر تببُر استفاده شود و برای سلامت قلب بسیار مفید است.
خیار به علت دارا بودن مقادیر زیاد منیزیم و ویتامین B6 مثل یک داروی آرام بخش خفیف عمل میکند. نکته قابل توجه این است که یک خیار متوسط فقط ۲۰ کالری دارد و برای ماردان باردار مشکل چاقی و اضافه وزن ایجاد نمیکنند.
شش هزار سال است که انسان خیار را میشناسد. زادگاه این میوه هند است. این میوه سه هزار سال پیش درآسیای غربی کشت می شد. از این گیاه در انجیل و افسانه گیلگمش یاد شده است. اروپاییان از قرن ۱۵ و آمریکای شمالی از قرن ۱۶ از خیار در وعدههای غذایی شان استفاده میکردند.
امروزه خیار در تمام نقاط جهان عمل میآید و میوه بسیار مفیدی برای مادران باردار است. آنها میتوانند با مصرف این میوه ترد و آبدار هر روز سلامتتر از روز قبل باشند.
طبق اطلاعات وزارت کشاورزی آمریکا، مواد غذایی موجود در ۱۰۰ گرم خیار باپوست به شرح زیر است:
مواد غذایی | مقدار |
آب | ۹۵.۲۳ گرم |
کالری | ۱۵ کیلوکالری |
کربوهیدرات | ۳.۶۳ گرم |
پروتئین | ۰.۶۵ گرم |
فیبر | ۰.۵ گرم |
چربی | ۰.۱۱ گرم |
قند | ۱.۶۷ گرم |
ویتامینها | |
ویتامین C | ۲.۸ میلیگرم |
تیامین (ویتامین B1) | ۰.۰۲۷ میلیگرم |
ریبوفلاوین (ویتامین B2) | ۰.۰۳۳ میلیگرم |
نیاسین | ۰.۰۹۸ میلیگرم |
ویتامین E (آلفا-توکوفرول) | ۰.۰۳ میلیگرم |
اسید پنتوتنیک | ۰.۲۵۹ میلیگرم |
پایریدوکسین (ویتامین B6) | ۰.۰۴ میلیگرم |
اسید فولیک | ۷ میکروگرم |
آلفا-کاروتین | ۱۱ میکروگرم |
بتا-کاروتین | ۴۵ میکروگرم |
ویتامین A | ۱۰۵ واحد بینالمللی |
ویتامین K | ۱۶.۴ میکروگرم |
الکترولیتها | |
پتاسیم | ۱۴۷ میلیگرم |
سدیم | ۲ میلیگرم |
مواد معدنی | |
کلسیم | ۱۶ میلیگرم |
آهن | ۰.۲۸ میلیگرم |
منیزیم | ۱۳ میلیگرم |
روی | ۰.۲ میلیگرم |
فسفر | ۲۴ میلیگرم |
مس | ۰.۰۴۱ میلیگرم |
روی | ۰.۲ میلیگرم |
منگنز | ۰.۰۷۹ |
سلنیم | ۰.۳ میکروگرم |
فلوراید | ۱.۳ میکروگرم |
با اینکه گفته میشود مصرف خیار در دوران بارداری با اثرات جانبی روبروست، اما همچنین در مقدار کم مفید خواهد بود.
خیار کالری بسیار کمی دارد و میتواند از چاقی جلوگیری کند. میتواند شما را برای مدت طولانی سیر نگه دارد و از پرخوری جلوگیری کند و به این ترتیب مانع از اضافه وزن شود.
خیار حاوی ۹۶ درصد آب است و میتواند از کمبود آب جلوگیری کند. به مادران باردار توصیه میشود برای حفظ سلامت خود مایعات بیشتری بنوشند، از این رو گنجاندن خیار در رژیم غذای میتواند ایده خوبی باشد.
آب موجود در خیار ادرارآور است، از این رو سموم را دفع میکند. همچنین از تورم نیز میکاهد.
خاصیت خنک کنندگی و پاک کننده آب خیار تازه برای تغذیه پوست و سفت کردن آن مفید است.
ویتامین های B مختلف موجود در خیار برای بهبود حال و هوای شما مفید است. احساس تشویش را کاهش میدهند و تاثیرات مربوط به استرس را محدود میسازد.
خیار منبع فوقالعادهای از فیبرهای حل شدنی و حل نشدنی است. فیبرهای حل شدنی به کاهش کلسترول و قندخون کمک میکند، در حالیکه فیبر حل نشدنی مدفوع را نرم و از یبوست که از مشکلات شایع دوران بارداری است جلوگیری میکند.
خیار سرشار از آنتیاکسیدانهاست و حاوی ویتامین C، بتا کاروتین و منگنز است و به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند و مانع از عفونت میشود.
خیار سرشار از ویتامین، B1، B2، B3، B5، B6، B9، کلسیم، آهن، پتاسیم، فسفر، روی، مس، ید و سولفور است که همه برای رشد جنین مهم است و میتواند از ناهنجاریهای رشدی جلوگیری کند.
توازن الکترولیتهای سدیم و پتاسیم در آب خیار میزان فشار خون را در دوران بارداری تنظیم میکند.
آب خیار به شکلی موثر مشکلات لثه را درمان میکند، بزاق را افزایش میدهد و اسیدها را در حفره دهانی خنثی میکند.
با اینکه خیار مواد مغذی بالایی دارد اما در صورتی که در مصرف آن زیادهروی شود میتواند خطراتی را به همراه داشته باشد. بنابراین به یاد داشته باشید که رعایت اعتدال در مصرف آن ضروری است.
آیا همیشه خیار برای سلامت یک خانم باردار مفید است؟ همانطور که یک گل رز زیبا خارهای تیزی دارد، این میوه پر ارزش هم میتواند بر اثر ویارهای ناخواسته دوران بارداری و افراط در مصرف آن مضر و نامطلوب شود. خوردن خیار در دوران بارداری نکات منفی خود را نیز دارد. در زیر با آنها آشنا میشوید:
بهترین روشهای مصرف خیار به شرح زیر است: