دلمه برگ مو از غذاهای خوشمزه و سنتی ایران است . دلمه برگ مو را به روش های مختلف می پیچند. روش بقچه ای و رولی از روش های متداول پیچیدن دلمه برگ مو است پرنیان در این مقاله آموزش کامل و مرحله به مرحله مدلهای متنوع پیچیدن دلمه را با تصاویر گویا و واضح ارائه کرده است . برای دیدن مراحل کار و تصاویر آموزش با پرنیان همراه شوید.
یکی از مدلهای متداول و بسیار شیک پیچیدن دلمه مدل رولی است .
برای تهیه دلمه ابتدا مواد میانی آن را تهیه نمایید. برگها را به خوبی بشویید. قابلمه ای را تا 2/3 از آب پر کنید و کمی نمک در آب بریزید.
قابلمه را روی حرارت گاز قرار دهید تا آب جوش آید.
برگها را داخل آب جوش بریزید و نسبت به جوان و نازک بودن برگها حدود 3 تا 10 دقیقه حرارت دهید تا برگها نرم شوند و تغییر رنگ دهند.
سپس برگها را از آب جوش خارج کرده و داخل آب سرد قرا دهید تا خنک شوند.
در این مرحله می توانید برگها را بپیچید و دلمه را آماده نمایید.
پیچیدن رولی دلمه برگ مو :
در اولین مرحله برگ را کامل روی سینی یا سطح میز پهن کنید و گوشه های آن را صاف نمایید.
مقدار مناسبی از مایه دلمه را در قسمت پایین حفره برگ (مطابق تصویر ) بریزید.
برای دلمه های رولی میزان مایه دلمه نباید زیاد باشد.
دو قسمت انتهایی را روی مایه میانی برگردانید
سپس از دو طرف برگ ( چپ و راست ) باقی مانده برگ را روی قسمت تا خورده بیاورید
سپس از همان قسمتی که مایه دلمه قرار گرفته به سمت انتهای برگ محکم رول کنید.
هر چقدر مایه بیشتر باشد رول دلمه پر تر و گرد تر خواهد شد همان طور که در تصویر زیر می بینید مقدار مایه بیشتر است و رول پرتر شده است .
دلمه رولی را به شکل دیگری نیز می توان پیچید. مطابق روش قبل مایه را در زیرحفره برگ بریزید
برای دلمه های رولی مایه زیادی بین برگ نگذارید .مایه زیاد باعث باز شدن برگ می شود.
دو طرف برگ را از چپ و راست روی مایه برگردانید.
هر طرف را تا 1/3 عرض دلمه برگردانید.
از قسمت انتهای حفره برگ به آرامی اما محکم برگ را رول نمایید.
رول را محکم بپیچید تا باز نشود. لازم نیست زیاد به دلمه فشار بیاورید در حد محکم و خوب پیچیده شده کافی است .
دقت کنید در تمام مراحل مایه دلمه را در پشت برگ مو بریزید و برگ را از رو بپیچید.
پیچیدن دلمه به شکل بقچه ای :
برای پیچیدن بقچه ای باید ابتدا قسمت تیزی انتهای برگ روی مایه میانی تا شود.
برگ را کاملا صاف پهن می کنیم و مطابق دلمه رولی مایه را روی برگ می ریزیم فقط مایه را کمی وسط تر قرار می دهیم
تیزی انتهای برگ را روی مایه تا می کنیم
سپس دو طرف را روی لایه اول برمی گردانیم
قسمت حفره دار برگ را روی سه لایه قبل برمی گردانیم تا دلمه جمع شود.
در تصاویر زیر مراحل کار را به ترتیب می بینید.
و در ادامه :
و نسبت به سایز برگ دلمه ها کوچکتر یا بزرگتر می شوند.
دلمه ها را در قابلمه بچینید و روی آنها مخلوط آب و روغن بریزید و درب قابلمه را دم کن بگذارید.
برای خوشمزه تر شدن دلمه ها حتما روی آنها مخلوط آب و روغن دهید.
می توانید داخل قابلمه یک بشقاب استیل یا لعابی قرار دهید تا دلمه های ردیف انتهایی بیش از حد پخته نشوند.
به جای بشقاب می توانید از یک ردیف سیب زمینی برش خورده یا تکه های نان به عنوان ته دیگ استفاده نمایید.