بخش اول: شایع ترین بیماری های لثه
دندانپزشکی کودکان در اصفهان ما همیشه به دلایل مختلفی در معرض بیماری های مرتبط با لثه قرار داریم که در ادامه این مقاله به آنها اشاره خواهیم کرد، اما شایع ترین مواردی که مراجعین کلینیک های تخصصی و متخصصان جراحی لثه با آن سروکار دارند به 2 گروه کلی تقسیم می شوند. :
* التهاب لثه: التهاب لثه که شامل التهاب در محل اتصال لثه و دندان می شود (لثه در گردن دندان)
* پریودنتیت: پریودنتیت که شامل التهاب استخوان و بافت پشتیبان دندان می شود.
التهاب لثه: در مراحل اولیه التهاب، پس از تشکیل پلاک در سطح دندان، باکتری های موجود در پلاک به تدریج سیستم ایمنی را تحریک می کنند که منجر به التهاب لثه و در نهایت خونریزی هنگام مسواک زدن می شود. اگرچه ممکن است لثه ها تحریک شوند، اما در این مرحله از بیماری، دندان ها همچنان در جای خود محکم هستند. هیچ تجزیه و تحلیل استخوان لثه یا آسیب به بافت های دیگر در این مرحله رخ نداده است. هنگامی که ژنژیویت درمان نشود، پیشرفت بیماری منجر به پریودنتیت می شود.
پریودنتیت: در نوع پیشرفته بیماری لثه، با رشد باکتری در اطراف دهان، بافت لثه و بافت های نگهدارنده دندان از بین می رود. اگر به درستی درمان نشود، دندان ها لق می شوند و منجر به از دست دادن دندان می شوند.
به طور کلی می توان گفت که پریودنتیت یک نوع پیشرفته از التهاب لثه است.
بخش دوم: علل بیماری لثه
به گفته دندانپزشکان، پلاک ها مهم ترین عامل بیماری های لثه هستند. پلاک تجمع میکروارگانیسم ها در سطح دندان است. برای از بین بردن باکتری ها سیستم ایمنی فعال می شود و عوامل مرتبط با فعال شدن سیستم ایمنی باعث تخریب ساختارهای نگهدارنده دندان و استخوان فک و ایجاد علائم التهابی در لثه می شود. رعایت بهداشت و استفاده مداوم از مسواک و نخ دندان از تشکیل پلاک روی دندان ها و لثه ها جلوگیری می کند، اما ممکن است برای همه به این راحتی نباشد، به عنوان مثال افرادی که دندان های نامرتب دارند اغلب در رعایت بهداشت با مشکل مواجه می شوند. رعایت بهداشت و در نتیجه ایجاد پلاک و جرم میکروبی در نواحی مختلف دندانی باعث ایجاد بیماری های پریودنتال می شود. توصیه ما برای چنین افرادی مراجعه به متخصص ارتودنسی است.
عوامل دیگری می توانند در ایجاد بیماری لثه نقش داشته باشند