95درصد خیار آب است. به همین دلیل تشنگی را از بین میبرد و سموم را از بدن خارج میکند. همچنین خیار سرشار از مواد ارزشمندی چون اسیدهای ارگانیک، فیبر، ویتامین B، A، C، PP، E ، منیزیم، نیکل، نقره، روی، اسید فولیک، فسفر و آهن است. این میوه مانند داروهای طبیعی ضد تصلب است و میتواند به عنوان یک داروی موثر تببُر استفاده شود و برای سلامت قلب بسیار مفید است.
خیار به علت دارا بودن مقادیر زیاد منیزیم و ویتامین B6 مثل یک داروی آرام بخش خفیف عمل میکند. نکته قابل توجه این است که یک خیار متوسط فقط ۲۰ کالری دارد و برای ماردان باردار مشکل چاقی و اضافه وزن ایجاد نمیکنند.
شش هزار سال است که انسان خیار را میشناسد. زادگاه این میوه هند است. این میوه سه هزار سال پیش درآسیای غربی کشت می شد. از این گیاه در انجیل و افسانه گیلگمش یاد شده است. اروپاییان از قرن ۱۵ و آمریکای شمالی از قرن ۱۶ از خیار در وعدههای غذایی شان استفاده میکردند.
امروزه خیار در تمام نقاط جهان عمل میآید و میوه بسیار مفیدی برای مادران باردار است. آنها میتوانند با مصرف این میوه ترد و آبدار هر روز سلامتتر از روز قبل باشند.
طبق اطلاعات وزارت کشاورزی آمریکا، مواد غذایی موجود در ۱۰۰ گرم خیار باپوست به شرح زیر است:
مواد غذایی | مقدار |
آب | ۹۵.۲۳ گرم |
کالری | ۱۵ کیلوکالری |
کربوهیدرات | ۳.۶۳ گرم |
پروتئین | ۰.۶۵ گرم |
فیبر | ۰.۵ گرم |
چربی | ۰.۱۱ گرم |
قند | ۱.۶۷ گرم |
ویتامینها | |
ویتامین C | ۲.۸ میلیگرم |
تیامین (ویتامین B1) | ۰.۰۲۷ میلیگرم |
ریبوفلاوین (ویتامین B2) | ۰.۰۳۳ میلیگرم |
نیاسین | ۰.۰۹۸ میلیگرم |
ویتامین E (آلفا-توکوفرول) | ۰.۰۳ میلیگرم |
اسید پنتوتنیک | ۰.۲۵۹ میلیگرم |
پایریدوکسین (ویتامین B6) | ۰.۰۴ میلیگرم |
اسید فولیک | ۷ میکروگرم |
آلفا-کاروتین | ۱۱ میکروگرم |
بتا-کاروتین | ۴۵ میکروگرم |
ویتامین A | ۱۰۵ واحد بینالمللی |
ویتامین K | ۱۶.۴ میکروگرم |
الکترولیتها | |
پتاسیم | ۱۴۷ میلیگرم |
سدیم | ۲ میلیگرم |
مواد معدنی | |
کلسیم | ۱۶ میلیگرم |
آهن | ۰.۲۸ میلیگرم |
منیزیم | ۱۳ میلیگرم |
روی | ۰.۲ میلیگرم |
فسفر | ۲۴ میلیگرم |
مس | ۰.۰۴۱ میلیگرم |
روی | ۰.۲ میلیگرم |
منگنز | ۰.۰۷۹ |
سلنیم | ۰.۳ میکروگرم |
فلوراید | ۱.۳ میکروگرم |
با اینکه گفته میشود مصرف خیار در دوران بارداری با اثرات جانبی روبروست، اما همچنین در مقدار کم مفید خواهد بود.
خیار کالری بسیار کمی دارد و میتواند از چاقی جلوگیری کند. میتواند شما را برای مدت طولانی سیر نگه دارد و از پرخوری جلوگیری کند و به این ترتیب مانع از اضافه وزن شود.
خیار حاوی ۹۶ درصد آب است و میتواند از کمبود آب جلوگیری کند. به مادران باردار توصیه میشود برای حفظ سلامت خود مایعات بیشتری بنوشند، از این رو گنجاندن خیار در رژیم غذای میتواند ایده خوبی باشد.
آب موجود در خیار ادرارآور است، از این رو سموم را دفع میکند. همچنین از تورم نیز میکاهد.
خاصیت خنک کنندگی و پاک کننده آب خیار تازه برای تغذیه پوست و سفت کردن آن مفید است.
ویتامین های B مختلف موجود در خیار برای بهبود حال و هوای شما مفید است. احساس تشویش را کاهش میدهند و تاثیرات مربوط به استرس را محدود میسازد.
خیار منبع فوقالعادهای از فیبرهای حل شدنی و حل نشدنی است. فیبرهای حل شدنی به کاهش کلسترول و قندخون کمک میکند، در حالیکه فیبر حل نشدنی مدفوع را نرم و از یبوست که از مشکلات شایع دوران بارداری است جلوگیری میکند.
خیار سرشار از آنتیاکسیدانهاست و حاوی ویتامین C، بتا کاروتین و منگنز است و به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند و مانع از عفونت میشود.
خیار سرشار از ویتامین، B1، B2، B3، B5، B6، B9، کلسیم، آهن، پتاسیم، فسفر، روی، مس، ید و سولفور است که همه برای رشد جنین مهم است و میتواند از ناهنجاریهای رشدی جلوگیری کند.
توازن الکترولیتهای سدیم و پتاسیم در آب خیار میزان فشار خون را در دوران بارداری تنظیم میکند.
آب خیار به شکلی موثر مشکلات لثه را درمان میکند، بزاق را افزایش میدهد و اسیدها را در حفره دهانی خنثی میکند.
با اینکه خیار مواد مغذی بالایی دارد اما در صورتی که در مصرف آن زیادهروی شود میتواند خطراتی را به همراه داشته باشد. بنابراین به یاد داشته باشید که رعایت اعتدال در مصرف آن ضروری است.
آیا همیشه خیار برای سلامت یک خانم باردار مفید است؟ همانطور که یک گل رز زیبا خارهای تیزی دارد، این میوه پر ارزش هم میتواند بر اثر ویارهای ناخواسته دوران بارداری و افراط در مصرف آن مضر و نامطلوب شود. خوردن خیار در دوران بارداری نکات منفی خود را نیز دارد. در زیر با آنها آشنا میشوید:
بهترین روشهای مصرف خیار به شرح زیر است:
طبق موسسه تحقیقات سرطان آمریکا، لیکوپن موجود در گوجه فرنگی میتواند از نظر خاصیت ضدسرطانی میوه مفیدی باشد. لیکوپن یک آنتی اکسیدان در خانواده کاروتنوئیدها است. مشخص شده است که خواص آنتی اکسیدانی قوی آن باعث خنثی سازی رادیکالهای آزاد شده است که به دلایل مختلف در بدن ما تولید میشود. حتی مطالعات آزمایشگاهی نشان میدهد که اجزای گوجه فرنگی از تکثیر چندین نوع سلول سرطانی جلوگیری کرده است.
از همه مهمتر میتوان با مصرف گوجه فرنگی به شکل فرآوری شده مانند سس ، آب یا رب گوجه فرنگی، توانایی مبارزه با سرطان را افزایش داد. با انجام این کار ترکیبات طبیعی موجود در گوجه فرنگی به راحتی جذب بدن میشود. همچنین، نمونههای فرآوری شده گوجه فرنگی غلظت بالاتری از لیکوپن دارد.
لیکوپن موجود در گوجه فرنگی فشار خون را کاهش میدهد. گوجه فرنگی همچنین غنی از پتاسیم است. زیرا پتاسیم اثرات سدیم را کاهش میدهد. در حقیقت ، هرچه پتاسیم بیشتری مصرف کنید، سدیم بیشتری از طریق ادرار از دست میدهید. طبق تحقیقات انجمن قلب آمریکا، میزان توصیه شده پتاسیم برای یک فرد بالغ به طور متوسط 4700 میلی گرم در روز است. اما مراقب باشید مقدار زیادی پتاسیم مصرف نکنید زیرا ممکن است منجر به سنگ کلیه شود.
همچنین ثابت شده است که لیکوپن به طور کلی عملکرد رگهای خونی را بهبود میبخشد، که میتواند به کاهش فشار خون کمک کند. تحقیقات نشان میدهد که اگرچه لیکوپن میتواند به کاهش سطح فشار خون بالا کمک کند، اما هیچ تأثیری بر سطح فشار خون طبیعی ندارد. دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که مکملهای لیکوپن میتواند اثرات مفیدی در فشار خون داشته باشد.
گوجه فرنگی همچنین سرشار از ویتامین C است که مشخص شده فشار خون را کاهش میدهد. اگر گوجه فرنگی ها کاملاً رسیده نیست میتوانید آنها را در دمای اتاق نگهداری کنید. پس از رسیدن، میتوانید آنها را تا سه روز در یخچال نگه دارید. فراتر از آن، میتوانید با انجماد یا کنسرو کردن، آنها را حفظ کنید. اما بهترین گزینه گوجه فرنگی تازه است زیرا غنیترین منبع پتاسیم است و میتواند بهترین اثرات کاهش فشار خون را داشته باشد.
طبق یک مطالعه چینی، آب گوجه فرنگی میتواند به طور قابل توجهی وزن بدن، چربی بدن و دور کمر را کاهش دهد. همچنین میتواند سطح کلسترول را کاهش دهد که میتواند در افزایش وزن نقش داشته باشد. گوجه فرنگی علاوه بر اینکه منبع خوبی از آنتی اکسیدان است، غنی در فیبر و کم کالری است. از این رو ، باعث سیری میشود و حتی کالری دریافتی را کاهش میدهد در نتیجه به کاهش وزن کمک میکند.
گوجه فرنگی ماده مهمی در اکثر درمانهای زیبایی است. آنها به بهبود منافذ بزرگ پوست، درمان آکنه، تسکین آفتاب سوختگی و احیای پوست کمک میکند. آنتی اکسیدانهای موجود در گوجه فرنگی، به ویژه لیکوپن، با آسیب سلولی و التهاب پوست مقابله میکند.
گوجه فرنگی همچنین باعث بهبود بافت صورت میشود. آنها روغنهای اضافی پوست شما را از بین میبرد و صورت شما را برای مدت طولانی تری شاد نگه میدارد. تمام کاری که شما باید انجام دهید مخلوط کردن آب گوجه فرنگی تازه و خیار است. با استفاده از یک پنبه ، آب را به طور مرتب به صورت خود بمالید.
مطالعات نشان داده است که خوردن گوجه فرنگی همچنین از پوست در برابر اثرات مضر آفتاب محافظت میکند. همچنین به بهبود توانایی پوست در برابر اشعه ماورا بنفش ، در زنانی که رب گوجه فرنگی می خورند ، ثابت شده است.
طبق یک مطالعه در بوستون، آنتی اکسیدانهایی مانند لیکوپن تا حد زیادی به تقویت سلامت پوست کمک میکند. همانطور که در یک گزارش آمده است، لیکوپن یکی از معدود آنتی اکسیدانهایی است که دارای خواص محافظتی نوری است. ویتامین C موجود در گوجه فرنگی همچنین میتواند سلامت مو را بهبود بخشد.
ویتامین C یکی از مواد مغذی است که هر زنی در دوران بارداری برای سالم نگه داشتن خود و نوزادش به آن نیاز دارد. ویتامین c به تشکیل استخوانها، دندانها و لثههای سالم کمک میکند. این ویتامین همچنین به جذب مناسب آهن در بدن که ماده مغذی حیاتی دیگری در دوران بارداری است، کمک میکند. اگرچه مصرف مکملهای آهن در دوران بارداری توصیه میشود اما خوردن گوجه فرنگی میتواند فواید همان را داشته باشد. طبق مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، ویتامین C موجود در گوجه فرنگی به محافظت از مادر و نوزاد کمک میکند.
قرار دادن گوجه فرنگی غنی از لیکوپن به طور منظم برای چند هفته در رژیم غذایی میتواند سطح کلسترول LDL (کلسترول بد) شما را تا 10درصد کاهش دهد. برای اینکه دقیقتر بگوییم، باید حداقل 25میلی گرم لیکوپن در روز مصرف کنید. این میتواند حدود نیم فنجان سس گوجه فرنگی باشد. همچنین 100 گرم پوره گوجه فرنگی 21میلی گرم لیکوپن به شما میدهد.
طبق مطالعات جدید افرادی که گوجه فرنگی تازه یا آب گوجه فرنگی مصرف میکنند میتوانند سطح کلسترول بد خون خود را کاهش داده و سطح کلسترول خوب را افزایش دهند. طبق مطالعه دیگری در مکزیک ، مصرف گوجه فرنگی خام (14 وعده در هفته به مدت یک ماه) میتواند تأثیر مفیدی بر میزان کلسترول در زنان دارای اضافه وزن داشته باشد.
یک مقاله از دانشکده پزشکی هاروارد بیان نموده که گوجه فرنگی به عنوان یکی از غذاهای ضروری برای کاهش کلسترول است و طبق مطالعه دیگری، مصرف لیکوپن هر روز میتواند اثرات مشابه استاتین ها (هر گروه دارویی برای کاهش کلسترول) در بیماران با افزایش سطح کلسترول داشته باشد.
گوجه فرنگی همچنین منابع غنی بتاکاروتن، فولات و فلاونوئیدها است - همه آنها برای سلامت قلب و عروق مفید هستند -. مواد مغذی موجود در گوجه فرنگی همچنین به کاهش تجمع هموسیستئین و پلاکت کمک میکند، دو پدیدهای که میتواند اثرات نامطلوبی بر سلامت قلب داشته باشد.
در مطالعه دیگری توسط دانشگاه کانتیکت، مشخص شد که آب گوجه فرنگی دارای توانایی محافظت از قلب است، که به هیچ وجه با لیکوپن ارتباطی ندارد. اگرچه نتایج با آنچه تاکنون در مورد لیکوپن مشاهده کردهایم مغایرت دارد، گوجه فرنگی یکی از میوههایی است که برای سلامت قلب مهم است.
مطالعه دیگری که در گزارشی توسط دانشگاه تافتس منتشر شد نشان داد که مردان مبتلا به لیکوپن خون بالا 55درصد کمتر دچار سکته مغزی میشوند. این یافتهها حتی پس از در نظر گرفتن سایر فاکتورها مانند سن، BMI، کلسترول LDL، فشار خون و استعمال دخانیات ثابت مانده است.
امروز، می خواهیم از خواص بادام درختی در طب سنتی، برای شما صحبت کنیم؛ همانطور که به آن اشاره کردیم، این نوع از بادام در طب سنتی، جایگاهی ویژه دارد و طبیبان و حکیمان این طب، خواص و فواید بسیار زیادی را برایش ذکر کردهاند. به طوری که اگر شما هر مشکلی در سلامت بدن داشته باشید؛ چه از پوستی گرفته تا داخلی، با مصرف این خوراکی، میتوانید آن را رفع نمایید. حتی بادام تلخ نیز در کنار نوع شیرین آن، خواص و فواید فراوانی را برای ما، به همراه خواهد داشت.
در طب سنتی، بادام طبعی گرم (تا حدودی) و تر دارد؛ اما قبل از آنکه به سراغ خواص بادام سنگی در طب سنتی، برویم، بهتر است ابتدا نگاهی به مواد مغذی در این خوراکی نیز داشته باشیم. گفتنی است که این آجیل محبوب، با نام سنگی یا شیرین نیز شناخته میشود. آشنایی با مواد مغذی موجود در این آجیل، کمک میکند تا فواید آن را در طب سنتی، بهتر و بیشتر درک کنیم.
مواد مغذی موجود در این آجیل، به شرح زیر است:
ماده مغذی | میزان (در هر 100 گرم) |
کالری | 580 |
کربوهیدرات | 21.70 گرم |
قند | 3.90 گرم |
فیبر | 12.3 گرم |
چربی | 49.42 گرم |
پروتئین | 21.20 گرم |
نشاسته | 0.75 گرم |
آب | 4.75 گرم |
آلانین | 1 گرم |
هیستیدین | 0.55 گرم |
آرژینین | 2.45 گرم |
والین | 0.81 گرم |
تریپوفان | 0.215 گرم |
تروزین | 0.45 گرم |
لیسین | 0.58 گرم |
متیونین | 015 گرم |
پنیلالانین | 1.13 گرم |
اسپارتیک اسید | 2.92 گرم |
گلوتامیک اسید | 6.80 گرم |
گلیسین | 1.45 گرم |
ترونین | 0.600 گرم |
جهت مطالعه ی فواید بادام به مقاله ی خواص بادام برای انسان مراجعه نمایید.
ویتامین های موجود در این خوراکی نیز به قرار زیر هستند:
نام ویتامین | میزان (در هر 100 گرم) |
ویتامین آ | 1 UI |
بتاکاروتن | 1 میکروگرم |
ویتامین ب 1 | 0.212 میلی گرم |
ویتامین ب 2 | 1.015 میلی گرم |
ویتامین ب 3 | 3.40 میلی گرم |
ویتامین ب 5 | 0.470 میلی گرم |
ویتامین ب 6 | 0.15 میلی گرم |
ویتامین ب 9 (اسید فولیک) | 50 میکرو گرم |
ویتامین ای | 26.3 میلی گرم |
کلسیم | 265 میلی گرم |
آهن | 3.75 میلی گرم |
منیزیم | 270 میلی گرم |
منگنز | 2.285 میلی گرم |
فسفر | 485 میلی گرم |
پتاسیم | 705 میلی گرم |
سدیم | 1 میلی گرم |
روی | 3.1 میلی گرم |
مصرف این خوراکی در طب سنتی، برای رفع بیماری ها و عارضههای گوارشی، بسیار توصیه شده است. استفاده از این آجیل با توجه به خواص بادام شیرین در طب سنتی، به صورت روزانه نه تنها سیستم گوارشی و مشکلات روده و معده را التیام می دهد، نه تنها عملکرد آنها را اصلاح و تقویت میکند، بلکه میتواند در رفع مشکلات بسیاری تا حد زیادی مفید واقع شود.
از جمله خواص بادام درختی در طب سنتی؛ برای دستگاه گوارش، میتوان موارد زیر را نام برد:
همچنین میتوانید با خرید نهال بادام از این مغز بی نظیر در باغچه ی منزل خود بهره مند شوید، کافیست به روی عبارت نهال بادام کلیک نمایید.
سیگارهای الکترونیکی چطور کار می کنند؟
سیگارهای الکترونیکی وسایل باتری داری هستند که شبیه سیگارهای واقعی به نظر می رسند. برخی از آنها دارای محفظه هایی قابل پرشدن هستند و ظاهرشان با سیگار متفاوت است. اساس کار این وسایل مشابه است.
آنها محفظه ها یا کارتریج هایی دارند که با مایعی ساخته شده از نیکوتین، رایحه دهنده ها و سایر مواد شیمایی پر می شود. یک بخش گرم کننده این مایع را به صورت بخاری در می آورد که فرد با پک زدن استنشاق می کند.
در اغلب موارد چراغ های ال ای دی در نوک وسیله نصب شده که شبیه درخشش سیگار در حال سوختن است.
آیا این وسایل بی خطرند؟
اغلب این وسایل حاوی ماده شیمیایی نیکوتین هستند که اعتیادآور است. هنگامی که مصرف این ماده را کنار بگذارید، دچار علائم ترک می شود و احساس افسردگی و اضطراب می کنید. نیکوتین برای افراد دچار بیماری قلبی زیانبار است. برخی پژوهش های اولیه نشان داده اند این ماده می تواند به شریان های شما آسیب بزند.
نیکوتین همچنین می تواند به مغز در حال رشد کودکان آسیب بزند و حافظه و توجه را دچار اختلال کند. از طرفی، به جنین درون رحم آسیب می زند. خانم های باردار نباید از هیچ ماده حاوی نیکوتینی استفاده کنند.
حتی مارک هایی از این سیگارها که مدعی «عاری از نیکوتین» بودن هستند، حاوی مقدار اندکی نیکوتین هستند.
مغز در حال رشد نوجوانان، به خصوص به خواص اعتیادآور نیکوتین حساسیت دارد، اما نگرانی ها درباره سیگارهای الکترونیکی و وسایل استنشاقی مشابه فقط مربوط به نیکوتین نیست.
مایع برخی از مدل های این وسایل استنشاقی حاوی فرمالدئید است؛ ماده ای شیمیایی که در مواد ساختمانی هم به کار می رود و یک جزء دیگر این مایع پروپیلن گلیکول (ماده ضدیخ) می توان سرطان زا باشد.
کارشناسان درباره رایحه های به کاررفته در سیگارهای الکترونیکی هم هشدار داده اند. در برخی از این وسایل یک ماده شیمیایی با رایحه کره به نام «دی استیل» به کار می رود که اغلب به غذاهایی مانند پاپ کورن افزوده می شود. استنشاق این ماده می تواند خطرناک باشد چرا که به ریه آسیب می زند.
بهتر از سیگار کشیدن؟
گرچه سیگارهای الکترونیکی صد در صد بی خطر نیستند، اما به نظر اغلب کارشناسان خطرشان کمتر از سیگارهای عادی است.
سیگار کشیدن هزاران ماده شیمیایی را می سوزاند و سموم حاصل را وارد بدن فرد می کند. سیگارهای الکترونیکی که نمی سوزند، افراد را به اندازه سیگارهای معمولی در معرض این سموم قرار نمی دهند.
آنها حاوی 60 ماده سرطان زای موجود در دود سیگار و دخانیات نیستند. یک مزیت دیگر سیگارهای الکترونیکی این است که افراد را در معرض دود سیگار محیطی قرار نمی دهند.
آیا آنها به ترک سیگار کمک می کنند؟
گرچه هنوز بررسی ای که به نتایج قطعی در این باره رسیده باشد، در دست نیست، اما شواهدی مقدماتی در دست است که سیگارهای الکترونیکی ممکن است به «برخی» افراد برای ترک سیگار کمک کنند.
اما در برخی افراد دیگر سیگار الکترونیکی نتیجه ای معکوس دارد، به این معنا که در محل هایی که سیگار کشیدن ممنوع است، از آنها استفاده می کنند و در مکان های دیگر سیگار روشن می کنند.
توصیه کلی این است که برای استفاده از داروها و سایر وسایل با تاثیر ثابت شده در ترک سیگار به پزشکتان مراجعه کنید. انجمن قلب آمریکا می گوید سیگارهای الکترونیکی فقط باید به عنوان آخرین چاره برای ترک سیگار استفاده شوند.
آیا آنها نوجوانان را سیگاری می کنند؟
منتقدان سیگارهای الکترونیکی می گویند نگران هستند که این وسایل باعث وابستگی نوجوانان به نیکوتین شوند و در سال های بعدی به سیگار کشیدن روی آورند. دو بررسی اخیر موید چنین رابطه ای هستند:
- یک بررسی در سال 2016 میلادی که در مجله «پدیاتریکز» منتشر شد، نشان داد نوجوانانی که هرگز سیگار نکشیده اند، اما از سیگارهای الکترونیکی استفاده کرده اند، در مقایسه با نوجوانانی که از این وسایل استفاده نکرده اند، با احتمال 6 برابر بیشتر به سیگار کشیدن روی می آورند.
- یک بررسی که در سال 2015 میلادی در مجله انجمن پزشکی آمریکا منتشر شد، نیز رابطه مشابهی را نشان داد. این پژوهشگران از 2500 دانش آموز دبیرستانی در لس آنجلس که هرگز سیگار نکشیده بودند، تحقیق کردند. نوجوانی که از سیگار الکترونیکی استفاده یا ویپ کرده بودند، نسبت به افرادی که ویپ نکرده بودند، با احتمال بیشتری در طول سال بعدی سیگار کشیده یا از سایر مواد دخانی استفاده کرده بودند.
از طرف دیگر، آمار در آمریکا نشان می دهد در سال 2015 میلادی با وجود افزایش 24 درصدی مصرف سیگارهای الکترونیکی، میزان سیگار کشیدن میان این گروه سنی به پایین ترین حد تا به حال یعنی زیر 11 درصد رسیده که امیدبخش است.
حوادث مربوط به سیگارهای الکترونیکی
آتش گرفتن و انفجار: براساس اعلام سازمان غذا و داروی آمریکا، 134 مورد گرم شدن بیش از حد باتری و آتش گرفتن یا انفجار سیگارهای الکترونیکی در فاصله سال های 2009 تا 2016 میلادی گزارش داده شده است. افراد در برخی از این حوادث آسیب جدی دیده اند.
مسمومیت: محلول نیکوتین که در این وسایل به کار می رود، به خصوص برای کودکان کم سن خطرناک است. گزارش ها درباره مسمومیت ها از این راه در حال افزایش بوده است. سیگارهای الکترونیکی را باید دور از دسترس کودکان کم سن نگه دارید.
تاثیر سیگار الکترونیکی بر بدن
مغز: نیکوتین موجود در سیگار الکترونیکی می تواند باعث تنفس سریع و سطحی، آسیب دائمی ریه و خطر بالاتر دچار شدن به بیماری های ریوی و سرطان ریه شود. در برخی از سیگارهای الکترونیکی ماده دی استیل به عنوان رایحه دهنده استفاده می شود که خطر حمله قلبی و سکته مغزی را بالا می برد.
ریه: نیکوتین می تواند باعث تنفس سریع و سطحی، صدمه دائمی به بافت ریه، افزایش احتمال ابتلا به بیماری های ریه و سرطان ریه شود. در بعضی از سیگارهای الکترونیک حاوی دیاکیتل و عامل طعم دهنده یک عامل ایجادکننده بیماری های خطرناک ریه یافت شده است.
قلب: نیکوتین سبب افزایش ریتم قلب و افزایش فشار خون می شود. همچنین کار قلب را برای رساندن اکسیژن به سلول ها دشوار می کند. این عامل در بلندمدت می تواند قلب را در معرض خطر جدی سکته و حمله قلبی قرار دهد.
رفتار: مصرف نیکوتین در این وسایل می تواند برخی افراد را در نهایت به کشیدن سیگار یا ماری جوانا سوق دهد. ینکوتین همچنین می تواند باعث کاهش کنترل تکانه شود و مشکلات درازمدت در توانایی تمرکز و توجه ایجاد کند و به اختلالات خلقی بینجامد.
دستگاه ایمنی: نتایج یک بررسی نشان داده ویپ کردن می تواند صدها ژن مهم مربوط به دستگاه ایمنی را مهار کند و حتی بیشتر از سیگار کشیدن به دستگاه ایمنی آسیب بزند.
خطر مسمومیت: موارد مسمومیت و مرگ کودکان به علت بلعیدن مایع نیکوتین دار این سیگارها گزارش شده است. در فاصله سال های 2013 تا 2015 میلادی شمار کودکان زیر 6 سال مسموم شده با مایع نیکوتین این سیگارها 15 برابر شده است.
حین واکسیناسیون
در مراکز واکسیناسیون نکات ایمنی مانند رعایت فاصله فیزیکی هنگام انتظار و پوشیدن ماسک را حتماً رعایت کنید.
ارتباط برقرار کنید: اگر شرایط پزشکی خاصی دارید، مثلاً باردار هستید یا مشکل/نقص سیستم ایمنی دارید، به مسئولین بهداشت اطلاع دهید.
سوابق خود را نگهدارید: شما بایستی کارت واکسیناسیون دریافت کنید که در آن نوع واکسن کرونایی که به شما تزریق شده، تاریخ و محل واکسیناسیون در آن درج شود. این کارت را حتماً برای استفاده احتمالی در آینده نگهدارید.
تحقیق کنید: اطلاعات نادرست زیادی درباره واکسنها در فضای مجازی وجود دارد، بنابراین مهم است که همیشه اطلاعات خود را از منابع قابل اطمینانی چون یونیسف و سازمان بهداشت جهانی دریافت کنید. اگر سوالی درباره اینکه آیا باید واکسن بزنید یا خیر دارید، با دکتر خود صحبت کنید.
در حال حاضر، افرادی که مشکلات سلامتی زیر را دارند، نباید واکسن کرونا بزنند تا از بروز هرگونه عوارض جانبی احتمالی جلوگیری شود:
با پزشک خود صحبت کنید: اگر تا به حال تجربه واکنش آلرژیک شدید به هر واکسنی را داشتهاید، یا هرسوالی درباره داروهایی که در حال حاضر مصرف میکنید دارید، قبل از گرفتن وقت واکسیناسیون با پزشک خود صحبت کنید.
از خود مراقبت کنید: شب قبل از واکسیناسیون، خوب بخوابید و به میزان کافی آب و مایعات بنوشید تا در روز واکسیناسیون حال خوبی داشته باشید.
پس از واکسینه شدن
برای کنترل شدن بمانید: ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی باید حدود ۱۵ دقیقه پس از تزریق واکسن، شما را کنترل کند تا مطمئن شود که هیچ واکنش فوری نداشته باشید. قابل ذکر است که واکنش شدید بسیار نادر است.
آماده عوارض جانبی باشید: واکسنها به گونهای طراحی شدهاند تا بدون خطر ابتلا به بیماری، برای شما مصونیت ایجاد کنند. درعین حال که ایجاد مصونیت بدون عوارض جانبی طبیعی است، ولی داشتن علائم خفیف تا ملایم که خودبهخود در عرض چند روز برطرف میشوند، نیز امری عادی است.
برخی علائم خفیف تا ملایم که شما ممکن است بعد از واکسینه شدن تجربه کنید عبارتند از:
اگر علائم بیشتر از چند روز ادامه پیدا کرد یا واکنش شدیدتری تجربه کردید، با پزشک خود تماس بگیرید.
صبور باشید: ایجاد مصونیت طول میکشد. شما دو هفته پس از دریافت دوز دوم واکسن فایزر-بیونتک یا واکسن مدرنا، ۱۵ روز بعد از دریافت دوز دوم واکسن آسترازنکا یا دو هفته پس از دوز اول واکسن جانسون به عنوان شخصی کاملاً واکسینه شده درنظر گرفته خواهید شد.
دیگران و خودتان را ایمن نگه دارید: درحالی که همه این واکسنها کارآیی بالایی در حفاظت افراد دربرابر انواع جدی بیماری کرونا دارند، هنوز هم در حال آموختن هستیم که آیا فرد واکسینه شده، بدون هیچ علائمی، میتواند همچنان ناقل ویروس باشد یا خیر. بنابراین ادامه دادن به رعایت نکات ایمنی و بهداشتی جهت حفاظت از خودتان و دیگران حائز اهمیت است، از جمله عدم حضور در مکانهای شلوغ، فاصلهگذاری اجتماعی، شستشوی دستها و زدن ماسک.