علائم و نشانه ها
پزشک با بررسی سابقه پزشکی و شرح حال بیمار از نکتههای زیر آگاهی مییابد و قادر میگردد تا علت درد را به درستی تعیین کند.
- چگونگی شروع درد: دل درد ناگهانی بیانگر رخدادی حاد، مانند اختلال خونرسانی به کولون (ایسکمی) یا انسداد مجرای صفراوی به دلیل وجود سنگ کیسه صفرا (کولیک صفراوی)، است.
- محل دل درد: آپاندیسیت معمولاً باعث بروز دردی در میان شکم میشود که به تدریج در قسمت راست تحتانی شکم، یعنی محل معمول آپاندیس، نیز منتشر میشود.
- دیورتیکولیت معمولاً با دل درد در قسمت چپ و پایین شکم، یعنی محل وجود اکثر دیورتیکولهای روده، همراه است.
- درد کیسه صفرا (کله سیستیت ـ التهاب کیسه صفرا ـ یا کولیک صفراوی) معمولاً در بخش فوقانی شکم در وسط یا سمت راست آن نزدیک به محل قرارگیری کیسه صفرا بروز مییابد.
- الگوی دل درد:
- انسداد روده در ابتدا موجهایی از دل درد و دلپیچه را به دلیل انقباضهای عضلههای روده و ورم کردن روده ایجاد میکند.
- درد چنگ مانند بیانگر انقباضهای شدید روده است.
- انسداد مجاری صفراوی توسط سنگ کیسه صفرا معمولاً درد شکم در قسمت بالای شکم را به دنبال دارد که بین 30 دقیقه تا چند ساعت طول میکشد.
- التهاب حاد لوزالمعده معمولاً درد مداوم شدید و بیوقفهای را در قسمت بالای شکم و کمر به دنبال دارد.
- درد آپاندیسیت حاد در ابتدا از نزدیک ناف شروع میشود، اما همگام با پیشرفت التهاب به قسمت راست پایین شکم نیز گسترش مییابد.
- ویژگی های دل درد در طول زمان تغییر میکند، برای مثال انسداد مجاری صفراوی گاهی اوقات التهاب کیسه صفرا را همراه با عفونت یا بدون عفونت را در پی دارد. در چنین حالتی ویژگیها و خصوصیات درد تغییر میکند و ویژگی درد التهابی را به خود میگیرد.

- دل درد سندرم روده تحریکپذیر عموماً در طول ماهها یا سالها فراز و فرود دارد و ممکن است چند سال یا چند دهه استمرار داشته باشد.
- درد کولیک صفراوی بیش از چند ساعت طول نمیکشد.
- دل درد ناشی از التهاب لوزالمعده یک یا چند روز استمرار دارد.
- معده درد نشأت گرفته از بیماریهای مرتبط با رفلاکس یا زخم اثنیعشر معمولاً به صورت دورهای بروز مییابد، به این معنا که درد طی یک دوره چند هفتهای یا چند ماهه تشدید میشود و پس از آن به مدت چند هفته یا چند ماه ملایمتر میشود.
- افزایش دهندههای درد: دل درد ناشی از التهاب (آپاندیسیت، دیورتیکولیت، کلهسیستیت، التهاب لوزالمعده) معمولاً با عطسه کردن، سرفه کردن یا هر حرکت تکان دهندهای تشدید میشود. بیماران دچار التهاب به دلیل متحمل شدن درد ترجیح میدهند تا بیحرکت دراز بکشند.
- درد سندرم روده تحریکپذیر و یبوست غالباً پس از دفع مدفوع و تغییر عادتهای رودهای به طور موقت بهبود مییابد.
- درد ناشی از انسداد معده یا بخش فوقانی روده کوچک پس از تهواع و استفراغ به دلیل کاهش ورم مرتبط با انسداد به طور موقت تسکین مییابد.
- خوردن یا مصرف آنتی اسیدها (ضد اسیدها) درد زخم معده یا اثنیعشر را به طور موقت بهبود میدهد، چون هم غذا و هم آنتی اسید اسید مؤثر در تحریک زخم و دامن زدن به درد را خنثی میکند.
از دیگر علائم همراه با درد شکم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
· دل درد همراه با تب داشتن نشان دهنده عفوت یا التهاب است.
· اسهال یا خونریزی راست روده بیانگر منشأ رودهای درد شکم است.
· دل درد همراه با اسهال بیانگر التهاب رودهای است که میتواند عفونی یا غیرعفونی باشد.
علت
در ادامه به تعدادی از علت های رایج دل درد اشاره میکنیم.
- سوءهاضمه: سوءهاضمه در افراد مختلف به شیوههای گوناگون بروز مییابد. برخی در قسمت بالای شکم یا پشت استخوان قفسه سینه احساس ناراحتی میکنند؛ این نوع دل درد معمولاً پس از خوردن غذاهای چرب یا بسیار سنگین، ایجاد میشود. گروهی دیگر از بیماران بارها آروغ میزنند یا طعم ترش ناخوشایندی را در دهان حس میکنند؛ این حالت چند ساعت طول میکشد. دل درد ناشی از سوء هاضمه در اکثر افراد با مصرف داروهای سادهی قابل تهیه از داروخانه تسکین مییابد.
- خروج گاز: گرفتگی شکم پس از خوردن باعث نفخ و خروج گاز میشود. شکم گاهی متورم یا باددار میشود. اگر سرویس بهداشتی در دسترس باشد و بیمار بتواند گاز جمع شده در روده را تخلیه کند، درد شکم معمولاً تسکین مییابد.
- یبوست: یبوست مشکلی رایج است که به موجب آن یا تعداد دفعات اجابت مزاج کاهش مییابد یا مدفوع به سختی و با درد خارج میشود.
- سندرم روده تحریکپذیر: سندرم روده تحریکپذیر (IBS) یکی از اختلالهای رایج دستگاه گوارش است که علت آن مشخص نیست. این بیماری با علائم متعددی چون درد شکم، نفخ و گاهی اوقات دورههای اسهال و یا یبوست همراه است.
- آپاندیسیت: التهاب آپاندیس را آپاندیسیت گویند. آپاندیس یا روده کور زائدهای کوچک و انگشتی شکل است که از روده بزرگ منشعب میشود. آپاندیسیت عارضهای متداول است که دل درد همراه با تهوع که به تدریج و ظرف 6 تا 24 ساعت شدت می یابد از علائم معمول آن به شمار میرود. این درد معمولاً از میانه شکم شروع میشود اما به مرور زمان به ناحیه بالای مفصل ران راست نیز تسری مییابد.
- سنگ کلیه: دردی که از کمر و پشت بدن شروع میشود و از یک سمت شکم تا کشاله ران را نیز درگیر میکند احتمالاً ناشی از سنگ کلیه است. این نوع دل درد شدید است و حالت رفت و برگشتی دارد.
- عفونت ادراری: عفونت ادراری دلیل رایج بروز درد زیر شکم است که این درد شدید با حالت تهوع و تعریق نیز همراه است. بیمار در صورت ابتلا به این عارضه هنگام ادرار کردن دچار دردی تیرکشنده میشود و احتمالاً ادرارش خونآلود خواهد بود.
- بیماری التهاب لگن: عفونت رحم و یا لولههای فالوپ را بیماری التهاب لگن (PID) گویند. بروز دل درد در قسمت پایین شکم (ناحیه لگن) رایجترین علامت این بیماری است.
- سنگ کیسه صفرا: بروز شکم درد شدید در ناحیه فوقانی سمت راست شکم از علائم سنگ کیسه صفرا به شمار میرود که در اصطلاح کولیک صفراوی نامیده میشود. این نوع دل درد معمولاً در سمت راست بدن دقیقاً در زیر دندهها شدیدتر از باقی قسمتهای بدن است. درد در صورت رانده شدن سنگ به داخل مجرای صفراوی (و سپس خارج شدن از شکم) یا در صورت افتادن سنگ درون کیسه صفرا تسکین مییابد.
- دل درد ناشی از عادت ماهانه: اکثر بانوان زمان عادت ماهانه دچار دردی میشوند که غالباً ملایم است اما در برخی از بانوان آنقدر شدید است که روند انجام فعالیتهای روزانهشان را مختل میکند. این نوع درد زیر شکم غالباً با مصرف مسکنهای ضدالتهاب آرام میشود.
- مسمومیت غذایی: همگی ما معمولاً با به میان آمدن اسم مسمومیت غذایی گاستروآنتریت ـ عفونت روده ـ را در نظر میآوریم که عموماً باعث اسهال همراه با استفراغ یا بدون آن میشود. دل پیچه یا گرفتگی شکم نیز متداول است.
- زخم معده و زخم اثنیعشر: معدهدرد ناشی از زخم معمولاً حالت رفت و برگشتی دارد و در قسمت بالای شکم بروز مییابد، هر چند گاهی مانند رد شدن نیزهای از میان بدن در پشت بدن نیز منتشر میشود. این درد معمولاً شب هنگام بروز مییابد و بیمار را از خواب شبانه بیدار میکند. معده درد ناشی از بعضی از زخمها با غذا خوردن بهبود مییابد، حال آن که صرف غذا در باقی موارد باعث تشدید درد میشود.
- بیماری کرون: بیماری کرون از التهاب شکم و روده نشأت میگیرد و هر از گاه عود میکند. اسهال خونی، درد شکم و حالت تهوع از علائم رایج این بیماری است.